18-11-2014

To be creative or not to be


Arnaud Bouclier, creative bij TBWA (Brussel) vertelde ons vandaag welke lessen hij geleerd heeft als creative. In 50 tips gaf hij bondig weer hoe je het best een idee kan verzinnen, uitwerken en presenteren aan je klant. Ik heb ze kort even samengevat tot 10 ultimate tips you should definitely not forget.

Zoals je bij elke andere presentatie moet doen, moet je natuurlijk beginnen met jezelf voor te stellen aan je publiek. Evenals je publiek op het einde van je presentatie te bedanken. Dit zijn dingen die iedereen wel weet. Maar hoe kan je het nu echt goed doen?

1. Gebruik creativiteit in alles wat je doet


De klant verwacht dat je met een origineel idee naar voor komt. Je moet zo fris en tof mogelijk uit de hoek komen. Geef het publiek of de klant een 'wow'-gevoel door je creativiteit de vrije loop te laten. In alles wat je doet, in je vrije tijd, op het werk, als je onderweg bent, wanneer je doucht,... moet je openstaan voor alles.

2. Laat het idee jou vinden


Je moet openstaan voor ideeën, je moet het niet altijd gaan zoeken. Het kan uit een onverwachte hoek komen en op het meest vreemde moment van de dag. Komt je creativiteit niet vanzelf naar boven bij een brainstorm, laat het dan even liggen. Ga even joggen, wie weet kom je wel op de zotste ideeën terwijl je aan het joggen bent. En de zotste ideeën zijn de beste van allemaal.

3. Stap een motorclub binnen en lees Dag Allemaal


Over zot zijn gesproken, wat ook helpt bij het brainstormen is een vreemde omgeving verkennen. Kom uit je veilige bubbel en doe eens iets zot, iets wat je nog nooit gedaan hebt. Zoals bijvoorbeeld een motorclub binnenstappen of laat een tattoe zetten (ik weet dat het 'cliché is, maar o zo waar). Verken een andere, nieuwe wereld! Je zal snel merken dat je hier ideeën uithaalt waar je anders nooit op was gekomen.

4. Durf op je bek gaan


Proberen, proberen, proberen is de boodschap. Wees niet bang om te falen, maar heb lef! Je moet durven er voluit voor te gaan. Laat je niet weerhouden door beperkingen die werden opgelegd door de klant, maar durf ervoor te gaan.

5. Tools zijn nutteloos zonder idee


Vertrek niet vanuit een medium om een concept te maken, dat is totaal verkeerd. Maar deze fout wordt nog heel vaak gemaakt. Ik heb ze zelf ook gemaakt, maar uit fouten leer je natuurlijk. Verzin dus eerst een idee en ga dan kijken aan welke tool je dit idee kunt koppelen.

6. Ga altijd voor Het Grote Idee


Wees niet tevreden als je al drie of vier ideeën, maar ga verder. Je moet dieper gaan. Daag jezelf uit om de nieuwe "Press to add drama" -button te vinden. Je zal de klant beter en sneller kunnen overtuigen wanneer je met een idee komt waarvan je zelf ook overtuigd bent. Als je het nog niet kent, bekijk dan zeker het reclamefilmpje van Metro (Australië) 'Be Safe Around Trains'. Echt een geweldig filmpje! Ik heb het zelf al zeker 10 keer opnieuw bekeken, misschien zelfs meer (ik kan de tel niet meer bijhouden).


7. Zet een roze bril op tijdens het brainstormen


Als je negatief denkt, zal je niet gemakkelijk tot een goed idee komen. Daarom moet je steeds positief denken tijdens de brainstorming. Dit helpt je bij het verzinnen van een goed idee. Denk dus niet dat je geen inspiratie hebt of niet genoeg creativiteit. Maar zet je roze bril op en je komt tot de beste ideeën.

8. Zelfs een goed idee verkoopt zichzelf niet


Je idee kan heel goed zijn, maar als het niet juist overkomt bij de klant kan je het wel vergeten. Daarom is het belangrijk dat een idee goed wordt gepresenteerd. Steek dus niet alleen je tijd in het uitwerken van je idee, maar besteedt ook wat aandacht aan de presentatie zelf. Zodat je zeker niet voor paal staat wanneer de klant er is.

9. Maak plezier


Het is niet allemaal en alleen maar serieus. Er mag ook gelachen worden op de werkvloer. Je moet bijvoorbeeld tijdens een brainstorm alle ideeën zeggen die in je opkomen. Dit kunnen slechte ideeën of clichés waar je uiteindelijk mee lacht. Maar het is belangrijk dat er geen grenzen zijn. Plezier maken is een belangrijk gegeven om goed te kunnen brainstormen. Je moet al is kunnen lachen.

10. Ga er los over


And last but not least, ga er gewoonweg los over! Geen beperkingen, geen grenzen! Je mag over the top gaan. Denk niet aan budget- of tijdissues, maar laat je volledig gaan. Persoonlijk vind ik deze de belangrijkste van allemaal. Als je geen grenzen hebt, kan je tot heel creatieve en zotte dingen komen. Ze worden misschien wel afgekeurd door de klant, maar je kan er altijd iets uithalen.


Zo, ik hoop dat jullie hier iets aan hebben gehad. Ik alvast wel! Arnaud Bouclier, ik heb mijn portie inspiratie en creativiteit wel gehad voor vandaag. Ik kijk er naar uit om deze tips ook om te zetten in de praktijk.


Ilona Vanseuningen

14-11-2014

Engage yourself and your people

Deze keer was het de beurt aan Steven Wellens om ons wat meer te vertellen over de PR-wereld. Steven werkt bij Memori en voert er doorlichtings- en adviesprojecten uit over de communicatiewerking van non-profitorganisaties en lokale overheden. Zijn expertise ligt voornamelijk bij identiteit en imago en interne communicatie. Woensdag 12 november kwam hij ons wat meer vertellen over dat laatste, interne communicatie.

Hoe kan je een succesvolle onderneming worden/zijn?


Om een succesvolle onderneming te zijn, moet je interne communicatie vlot en goed verlopen. Dat is iets wat elke ondernemer zich moet voorhouden. Nu, hoe je dat eigenlijk? Steven kwam ons vertellen dat engagement hierin een belangrijke rol speelt. Want hoe meer mensen geëngageerd zijn binnen een organisatie, hoe beter de financiële prestaties en hoe hoger de klanttevredenheid.

Helaas blijkt het slecht gesteld te zijn met engagement binnen een organisatie. Organisaties hechten er niet veel belang aan en dat is verkeerd. Er moet meer belang aan gehecht worden. Dit zal niet alleen je personeel ten goede komen, maar ook de hele onderneming.

Engagement, hoe of wat?


Engagement is echter iets wat uit vrije wil moet gebeuren en niet kan afgedwongen worden. Maar engagement komt er natuurlijk niet zomaar. Als de werksfeer binnen een organisatie niet goed zit, zal er ook geen engagement vanuit het personeel zijn. Mensen moeten zich op hun gemak voelen wanneer ze met andere collega's of hun meerdere praten. Dit zorgt voor een betere sfeer op de werkvloer en hierdoor zal men meer gemotiveerd zijn om geëngageerd te zijn binnen een organisatie.

Visie, missie en waarden


Een onderneming moet haar visie, missie en waarden duidelijk formuleren. Vanaf het moment deze zodanig geformuleerd dat ze duidelijkheid en focus creëren binnen een organisatie, kan er aan het engagement gewerkt worden. Mensen zijn meer geëngageerd als het voor hen duidelijk is, wat er nu van hen verwacht wordt en waarvoor ze eigenlijk staan. Welke missie, visie en waarden wil het bedrijf uitstralen? De boodschap is dus dat je duidelijk moet formuleren waar je als onderneming eigenlijk voor staat.

"Engagement is feeling good and performing well"


Ilona Vanseuningen




06-11-2014

De theorie in praktijk omgezet: hoe vertel je slecht nieuws?

Voor woordvoerders is het altijd moeilijk om slecht nieuws te brengen, daarom is dit ook een goede opdracht voor ons. Vorige keer vertelde ik jullie over Frédéric Petit, woordvoerder van het jaar. Frédéric heeft ons toen niet alleen een interessante lezing gegeven, maar ook een opdracht meegegeven. Hieronder vinden jullie een korte situatieschets. Daarna volgt een uitgetypt interview waarbij de 'bridging technique' wordt toegepast. Deze techniek wordt toegepast wanneer je slecht nieuws moet brengen en waarbij je snel van slecht nieuws naar goed nieuws overgaat.

Situatieschets


Op de trein van Mechelen – Leuven (7u30, ochtendspits) is er in een tussenstation in Haacht een ongeluk gebeurd. Er vond een aanrijding plaats tussen een trein en een auto. De automobilist is dood. In de trein zitten 700 reizigers. Het treinverkeer wordt stilgelegd tot 11u00.

Enkele problemen die worden vastgesteld:
Ongeval met dodelijk slachtoffer
700 reizigers zitten vast, moeilijk om te evacueren
Treinverkeer wordt stil gelegd tot 11u00. 

Interview

Vraag 1: Alweer een ongeval aan een overgang?


Dit is een spijtige zaak. Momenteel zijn we nog aan het nagaan wat er precies is gebeurd en hoe dit ongeval kon plaatsvinden. Om dit soort zaken in de toekomst te vermijden, is er een nieuwe sensibiliseringscampagne gelanceerd op 8 september 2014. Infrabel lanceert in samenwerking met het BIVV deze campagne om nog meer menselijk leed te voorkomen en het aantal verkeersdoden tegen 2020 met de helft te verminderen. Alle overwegen op het Belgische spoornet zullen een nieuw belsignaal krijgen. Het huidige continue belsignaal zal vervangen worden door een elektronisch, golvend belgeluid. Onderzoek toont aan dat dit soort belsignaal beter gehoord wordt. De slogan van deze campagne luidt dan ook “Het geluid dat je leven redt. Als je dat hoort, dan moet je stoppen.”

Vraag 2: Het is toch duidelijk dat er een veiligheidsprobleem is van Infrabel?


Dit ligt niet alleen bij Infrabel, wij doen ons uiterste best om de overwegen zo veilig mogelijk te maken voor iedereen. We proberen weggebruikers constant ervan bewust te maken dat de veiligheidsregels aan overwegen belangrijk zijn om te respecteren. Met onze nieuwe campagne, die 8 september van start is gegaan, willen we de weggebruikers bewust maken van het nieuwe belgeluid. Daarnaast willen we ook nog steeds alle weggebruikers attent maken om de signalisatie aan de overwegen op eender welk moment te respecteren. Op deze manier zullen er heel wat minder ongevallen gebeuren en al zeker minder dodelijke slachtoffers zijn. 

Vraag 3: Heeft de overweg slecht gefunctioneerd?


Hier heb ik momenteel nog geen informatie over. Ik kan u echter garanderen dat wij ons uiterste best doen om dit te voorkomen en onze overwegen goed te onderhouden. Geleidelijk aan worden de overwegen vervangen of afgeschaft indien nodig. Dit zal de veiligheid aan overwegen zeker ten goede komen. We weten ook niet of de betreffende automobilist de signalisatie aan de overweg Haacht correct heeft nageleefd. Hierover zal ik dan ook zeker geen uitspraken doen. Het is een heel jammerlijk voorval, dat we in de toekomst zeker willen vermijden. We blijven weggebruikers sensibiliseren omtrent onze veiligheidsregels aan overwegen. 

Vraag 4: Er is een persoon om het leven gekomen, uw commentaar?


Zoals ik eerder al zei is dit een zeer jammerlijk voorval. Ik wil dan ook mijn deelneming betuigen aan de familieleden en vrienden van het slachtoffer. Zo’n zaken zijn zeer spijtig en triest, we willen dan ook dit aantal verkeersdoden doen dalen met de helft tegen 2020. Om dit bereiken hebben wij deze campagne gelanceerd, om levens te redden en dit soort zaken te voorkomen. 

Vraag 5: De reizigers zitten al uren vast, hebben geen informatie, wanneer gaat u ze nu eindelijk evacueren?


Zodra het veilig is voor de reizigers om de trein te verlaten, zullen we een evacuatie opzetten. Er wordt een evacuatieplan opgesteld, maar onze eerste en belangrijkste prioriteit nu is om de veiligheid aan de overweg te herstellen indien nodig.  We kunnen echter wel al vrijgeven dat het treinverkeer om 11u00 weer zal rijden als de veiligheid is vastgesteld. 

Vraag 6: We lezen op Twitter dat de info naar de reizigers nihil is. Eens te meer loopt de info van de spoorwegen dramatisch?


Momenteel komt er nog volop nieuwe informatie binnen, die wij zo snel mogelijk zullen communiceren naar de reizigers. Onze grootste prioriteit ligt nu bij het herstel van de veiligheid ter plekke, dit wordt vastgesteld door een team van experten. Zodra wij het nieuws krijgen dat de veiligheid hersteld is, zullen wij dit communiceren naar de reizigers. 

Vraag 7: Alweer massa’s vertragingen. Reizigers blijven dat niet pikken… ?


Dat is natuurlijk een spijtige zaak waar wij jammer genoeg geen zeg in hebben. Eerst willen we de veiligheid ter plekke herstellen en dit vraagt tijd. Onze prioriteit ligt steeds bij de veiligheid van onze reizigers, zodra er wordt vastgesteld dat er opnieuw treinen kunnen doorrijden,  zal dat ook gebeuren. Wij excuseren ons voor het eventuele ongemak dat de reizigers hiervan ondervinden. 


Ilona Vanseuningen